Ten przepis na gulasz nie jest czasochłonny, a jednak wciąż tak samo pyszny – Chwila w piekarniku i gotowe.

Gulasz z piekarnika! Niesamowite, Obiad Wręcz Robi Się Sam. Koniecznie Wypróbuj Ten Prosty Przepis!

Gulasz oryginalnie wywodzi się z Węgier, gdzie tradycyjnie gotuje się go w garnku przez długi czas. Jeśli nie chcesz sterczeć w kuchni godzinami, spróbuj przygotować gulasz w piekarniku! Nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłam.

Przepis na ten niesamowity gulasz z piekarnika dostałam od teściowej i od razu musiałam go wypróbować. Wyszło cudownie! Ten przepis nie zabiera dużo czasu i pracy, a obiad właściwie robi się sam.

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1,5 l wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 3 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej
  • 2 kawałki zielonego pieprzu drobno siekanego
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek
  • groszek i marchewka (opcjonalnie)

Przyrządzenie:

Umyte mięso kroję w kostkę. Następnie drobno siekam czosnek i cebulę. Przygotowuję blachę do pieczenia z pokrywką lub brytfannę. Wkładam do niej wszystkie składniki i doprawiam.

Do tego wrzucam dwie kostki bulionu a całość zalewam wodą. Mieszam wszystko razem i przykrywam blachę pokrywką. Naczynie wstawiam do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Piekę przez 90 minut.

Warto co jakiś czas zajrzeć do gulaszu, bo długość gotowania zależy od piekarnika i od mięsa. Wyjmuję i podaję z kluskami na parze i surówką, można kluski zamienić ziemniakami lub czymś innym według uznania.

I gotowe! Podaję do stołu i cieszę się przepysznym obiadem wraz z moją rodziną. Spróbuj i Ty!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!