Zacznij zbierać zielone orzechy: Głowa przestanie boleć, korzystnie wpływają na zdrowie i urodę.

Ten popularny przysmak pije się przy obniżonej czynności tarczycy, chorobach przewodu pokarmowego (bóle żołądka, wrzody), bólach głowy, bólach menstruacyjnych lub po prostu dla poprawy nastroju.

Przygotowujesz:

  • 1 litr brandy,
  • 12 zielonych orzechów,
  • 400 g cukru,
  • 4 goździki,
  • 5 ziaren kawy,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 1 najlepiej ekologiczna cytryna.

Przygotowanie: 

Umyj orzechy i przekrój je na pół, pokrój cytrynę w plastry, włóż wszystko do butelki, wymieszaj. Zamknij i pozostaw w słonecznym miejscu na 40 dni. Od czasu do czasu potrząśnij butelką, aby rozpuścić cukier. Następnie odcedź i gotowe!

Herbata z młodych liści orzecha włoskiego

Młode liście orzecha włoskiego zawierają garbniki.

Herbatę pije się w trakcie problemów z przewodem pokarmowym, biegunką, na problemy ginekologiczne, ale także używa jako okład np. w trakcie stanu zapalnego oczu.

Przygotowanie: drobno pokrój liście (10g), zalej wrzątkiem (200 ml) i parz przez 2 godziny, odcedź. Pij 3 łyżki 3 razy dziennie przed posiłkami.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!