Kardynalną przyczyną niedoboru magnezu u współczesnych ludzi jest dieta uboga w ten składnik i produkcja taśmowa żywności. Dajmy na ten przykład ryż i pieczywo. W dawniejszych czasach pieczywo zawierało sporą ilość magnezu. Niestety, ale tryb przetwarzania i proces produkcji owej żywności ograbił je aż z 75% zawartego w nich magnezu.
Nie, ponieważ prócz produktów, które mimo wszystko są bogate w magnez, możemy go uzupełniać za pośrednictwem specjalnych suplementów diety. Można je nabyć, wstępując do apteki lub sklepu ze zdrową żywnością.
Suplementy diety, o których wspomnieliśmy, dzielą się na różne kategorię. Szukając jakiegoś pakietu składników mineralnych, znajdziemy między innymi chlorek magnezu, cytrynian magnezu i siarczan magnezu. Zwróćmy przy tym uwagę, by zbilansować spożycie magnezu i wapnia.
Co więcej, głównym hamulcowym w uzupełnianiu magnezu jest witamina D. Uzupełniając niedobory tego składnika, baczmy na to, czy nie aplikujemy sobie tych suplementów jednocześnie.
Zbawienna moc magnezu przejawia się na wpływie, który wywiera na ponad 300 enzymów trawiennych. Dopomaga również we właściwym funkcjonowaniu komórek w nerwach, a także w mięśniach. Toruje też drogę, do łatwiejszego przyswajania innego cennego składnika, wapnia.
Zawierają się w niej takie schorzenia jak: zawał mięśnia sercowego, osteoporoza, cukrzyca, astma, PMS, problemy menstruacyjne, migotanie przedsionków serca i nadciśnienie tętnicze. Widać jak na dłoni czym skutkuje niedobór tego pierwiastka w ludzkim organizmie.
Comments are closed.