Zaskoczę Cie tym przepisem: Delikatne naleśniki bez mąki – rozpływają się w ustach.

Sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi za pierwszym razem! Naleśniki są cieniutkie, delikatne, a pyszne nadzienie z twarożku idealnie podkreśla ich smak!

Składniki

  • Jajko – 6 szt.
  • Mleko – 0,5 l
  • Skrobia – 5–6 łyżek
  • Olej słonecznikowy – 1 łyżka
  • Twarożek – 300 g
  • Cukier do smaku
  • Śmietana do smaku
  • Masło do smaku

Przygotowanie:

Wymieszaj 5 jajek cukrem. Następnie dodaj skrobię, ciągle mieszając, aż pozbędziesz się wszystkich grudek. Wlej mleko i olej słonecznikowy, wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Ciasto ma być dość rzadkie,

Nasmaruj patelnię olejem słonecznikowym. Naleśniki smaż tylko z jednej strony! Przygotuj nadzienie. Zetrzyj twarożek z cukrem i 1 jajkiem. dodaj mak lub rodzynki jeśli masz ochotę.

Na gotowe placki połóż równomiernie nadzienie z twarogu. Zawiń w trójkąt lub w rulon. Umieść naleśniki w naczyniu żaroodpornym. Górę posmaruj kwaśną śmietaną i stopionym masłem.

Umieść naczynie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 10-15 minut. Z przepisu otrzymasz około 25 cienkich naleśników. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!