Mięsne kotleciki greckie – Rodzina nie chce odejść od stołu. Hit każdego przyjęcia

Mięsne kotleciki greckie z kaszą. Przepyszne kotleciki pochodzące ze słonecznej Grecji posmakują każdemu i gwarantujemy, że znikną ze stołu w ekspresowym tempie.

Kotleciki można przygotować z różnego rodzaju kasz i z dodatkiem różnych sosów. Polecamy szczególnie kaszę gryczaną i sos pomidorowy. Danie przygotowuje się dość szybko, jest proste i pasuje idealnie na pełnowartościowy obiad.

Kotleciki wychodzą delikatne, aromatyczne i bardzo sycące. Jak je zrobić?

Składniki

  • mięso mielone (500 g)
  • kasza gryczana (150 g)
  • jajka (2 sztuki)
  • cebule (2 sztuki)
  • sos pomidorowy (200 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • inne ulubione przyprawy
  • mąka
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

Na początku umyj kaszę, a następnie wsyp ją do wrzącej i osolonej wody. Kaszę gotuj do czasu, aż będzie miękka. Potem ją przecedź i odstaw do przestygnięcia.

Weź jedną cebulę i przeciśnij ją przez maszynkę do mięsa. Dodaj następnie do mięsa. Wrzuć również jajka, sól i czarny pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Z przygotowanej masy uformuj niewielkie kotlety, a później panieruj je w mące pszennej. Rozgrzej na patelni olej roślinny i smaż kotlety z obu stron, aż uzyskają złoty kolor.

Obierz drugą cebulę i pokrój ją na piórka lub pół pierścienie, a następnie podsmaż ją na drugiej patelni. Dodaj sos pomidorowy i podgrzewaj przez kilka minut. Do sosu włóż przygotowane kotleciki i przykryj patelnię przykrywką.

Duś je przez około 20-25 minut na średnim ogniu. Danie jest gotowe! Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!