To tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, możesz je gotować, zmieniając ilość składników. To kwestia indywidualna gustu i smaku!
Ugotuj grykę, jak zwykle, i pozwól jej ostygnąć. Przygotuj mięso mielone: zmiel mięso z 1 cebulą.

Dodaj jajka. Sól i pieprz do smaku. Ugnieć.

Wymieszaj mieloną wołowinę z gotowaną gryką.

Uformuj kotlety mięsne mokrymi rękami, obtocz je w mące lub w innej panierce np. bułce tartej. Następnie smaż je po obu stronach na oleju słonecznikowym aż do uzyskania złotego koloru.

Pokrój cebulę na pół pierścienie i usmaż na oleju.

Dodaj do rondla sos pomidorowy, rozcieńczony z wodą (stosunek 1: 1) i podgrzej.

Dodaj śmietanę do sosu, następnie włóż do garnka kotlety i przykryj pokrywką i gotuj kolejne 20 minut.
!
Comments are closed.