Każdy się zajadał i prosił o dokładkę – Prosta instrukcja jak upiec kotlety w piekarniku.

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, białe pieczywo zastąpić można bułką. Sprawdzą się też sucharki lub pieczywo chrupkie. Do obtoczenia, w zamian za bułkę tartą, użyć można natomiast drobno zmielonych płatków owsianych, otrąb pszennych, czy też panierki z ciecierzycy lub najzwyklejszej kaszy manny.

Także i mięso mielone dobierać można wedle własnych preferencji smakowych. Do mielonego z kurczaka lub indyka warto jednak dodać odrobinę oleju albo oliwy, które sprawią, że kotlety staną się bardziej puszyste.

Do smaku dodać można dowolne ulubione przyprawy takie jak na przykład mielony imbir, kminek, tymianek lub słodką, czy też ostrą paprykę. Sprawdzą się także świeże, posiekane drobno zioła. Może to być koperek, ale warto eksperymentować również z miętą, czy bazylią. Warto dodać też drobno posiekaną i dobrze zeszkloną na odrobinie masła cebulkę oraz odrobinę świeżego i przeciśniętego przez praskę czosnku.

Gotowe kotlety podawać można z dowolnymi dodatkami. Mogą to być tradycyjne ziemniaczki wraz z ulubioną surówką. Przyrządzić można też do nich sos śmietanowy. Wystarczy wymieszaną z ziołami i czosnkiem śmietanę wlać do kotletów w połowie ich pieczenia.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!