Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Jak szefowie kuchni marynują kurczaka. Tak chrupiącego kurczaka jeszcze nie jadłaś

Sekrety szefów kuchni na wyśmienitego kurczaka. Uchylmy rąbka tajemnicy!

Wszyscy mięsożercy kochają pieczonego kurczaka. Temu delikatnemu, soczystemu mięsu i chrupiącej, złocistej skórce nikt nie jest w stanie się oprzeć. Jednak, aby danie było na prawdę wyborne trzeba poznać pewne tajniki.

Dziś zdradzę kilka najważniejszych wskazówek, dzięki którym za każdym razem, gdy przygotujesz pieczonego kurczaka zachwycisz domowników i gości.

Na doskonały smak kurczaka niewątpliwie najważniejszy wpływ mają zastosowane przyprawy i dodatki. Zaprezentuję kilka najbardziej trafnych połączeń smakowych, które warto stosować w swojej kuchni.

Niezastąpiona mieszanka smaków

Wino, pachnące zioła i mandarynki

To śródziemnomorska receptura na wyśmienitego kurczaka. Potrzebne są zioła, wytrawne wino, mandarynki i odrobina miodu. Kurczaka nadziej ząbkami czosnku, połówkami dwóch mandarynek oraz kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu.

Przygotuj także aromatyczną mieszankę z oliwy z oliwek, soku wyciśniętego z mandarynek oraz miodu, którą następnie nasmaruj obficie kurczaka z zewnątrz.

Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 20 minut, a następnie wyjmij go, owiń folią aluminiową i piecz przez kolejne 40 minut, redukując temperaturą do 170 stopni. Gotowe.

Kurczak na ostro z pysznym masełkiem

Kurczak przygotowany według tej receptury kojarzy się z ostrą kuchnią indyjską. Na początku posiekaj w blenderze miętę, kolendrę, plasterek świeżego korzenia imbiru, mały kawałek papryczki chili, ząbek czosnku i dodaj do nich wyciśnięty sok z limonki.

Do całości dodaj jeszcze miękkie masło oraz szczyptę pieprzu i soli do smaku. Powstałą marynatą natrzyj kurczaka od środka i na zewnątrz, a potem umieść go na 4 godziny w lodówce, aby mięso nabrało należytego aromatu.

Następnie wyjmij mięso, pozostaw na około 10 minut, aby osiągnęło temperaturę pokojową i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 220 stopni, aż mięso będzie gotowe. Smacznego!

Musztardowa marynata

Musztarda sprawia, że skórka kurczaka staje się chrupiąca, a mięso nabiera pięknego aromatu. W tym przepisie prócz musztardy wykorzystane są także wino oraz oliwa z oliwek. Sporządź z nich marynatę, którą możesz wzbogacić odrobiną sosu tabasco i mieszanką ziół prowansalskich.

Oto dokładne proporcje marynaty:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki wytrawnego, białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki soli

Tak sporządzoną mieszanką natrzyj starannie mięso i podsmażaj je na patelni przez około 5 minut. W dalszej kolejności umieść kurczaka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i piecz do miękkości.

Dzięki temu połączeniu uzyskasz kurczaka w niezastąpionej odsłonie, do której chętnie będziesz powracać.

Jak widzisz warto eksperymentować w kuchni. Wykorzystując różne warianty przypraw i dodatków możemy to samo danie przygotować na różne, zaskakujące smakowo sposoby.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!