Tą roladką z kurczaka zachwycają się wszyscy goście. Gdy tylko wystawię ją na stół znika w mgnieniu oka.

Roladka przygotowana zgodnie z tym przepisem jest delikatna i soczysta. Można ją podawać na obiad lub kolację. Idealnie sprawdzi się również na świątecznym stole jako przekąska.

Roladka jest łatwa w przygotowaniu, delikatna i soczysta.

Składniki:

  • 600 gr kurczaka
  • 300 gr boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wody
  • papier do pieczenia

Znakomita pierś z kurczaka

Przygotowanie:

Obierz cebulę, pokrój na pół pierścienia i usmaż.

Do miodu dodaj sól, pieprz i musztardę. Następnie dodaj czosnek, przeciśnięty przez praskę i wodę do sosu. Wymieszaj wszystko jeszcze raz.

Włóż pierś z kurczaka do torby i rozbij tłuczkiem po obu stronach. Zrób to samo z resztą mięsa.

Weź arkusz pergaminu i połóż na nim przygotowane piersi, aby lekko się pokrywały. Posmaruj mięso sosem na wierzchu i ułóż usmażoną cebulę z jednej strony krawędzi. Zwiń wszystko w roladkę.

Weź drugi arkusz pergaminu i połóż na nim 8 pasków bekonu (długość paska bekonu powinna odpowiadać długości roladki).

Z jednej strony przygotowanej warstwy boczku ułóż roladkę z kurczaka i zawiń ją w boczek.

Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem i przenieś do niego mięso. Posmaruj je pozostałym sosem.

Danie włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. I piecz przez 1 godzinę. A potem podawaj do stołu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!