Roladki schabowe – najpyszniejsze jakie jadłam dotychczas. Zasmakują absolutnie każdemu. Oto przepis.

Schab pokrój na plastry o grubości około półtora centymetra. Utłucz, dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni z rozgrzanym olejem i masłem usmaż posiekany wcześniej czosnek lub przeciśnięty przez praskę.

Białą część pora pokrój w plastry i dorzuć do czosnku, gdy ten się zeszkli. Smaż około dziesięć minut, następnie odstaw do ostygnięcia.

Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połącz go z ostudzoną zawartością patelni. Tak przygotowany farsz wyłóż na rozbite plastry mięsa schabowego i zwiń z nich roladki.

Każdą z nich zepnij wykałaczką, aby utrzymały się w nienagannym kształcie. Następnie obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju, aż pięknie się ozłocą.

Przygotowanie sosu:

W garnku roztop łyżkę masła i podsmaż na nim pieczarki. Zalej je wodą. Dorzuć kostkę sera i duś około dziesięć minut, pod przykryciem. Całość zblenduj, aby uzyskać jednolity, gęsty sos.

Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej aromatycznym sosem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni i piecz przez pół godziny. Po tym czasie roladki powinny być mięciutkie i soczyste.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!