Jak szefowie kuchni marynują kurczaka. Tak chrupiącego kurczaka jeszcze nie jadłaś

Musztarda sprawia, że skórka kurczaka staje się chrupiąca, a mięso nabiera pięknego aromatu. W tym przepisie prócz musztardy wykorzystane są także wino oraz oliwa z oliwek. Sporządź z nich marynatę, którą możesz wzbogacić odrobiną sosu tabasco i mieszanką ziół prowansalskich.

Oto dokładne proporcje marynaty:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki wytrawnego, białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki soli

Tak sporządzoną mieszanką natrzyj starannie mięso i podsmażaj je na patelni przez około 5 minut. W dalszej kolejności umieść kurczaka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i piecz do miękkości.

Dzięki temu połączeniu uzyskasz kurczaka w niezastąpionej odsłonie, do której chętnie będziesz powracać.

Jak widzisz warto eksperymentować w kuchni. Wykorzystując różne warianty przypraw i dodatków możemy to samo danie przygotować na różne, zaskakujące smakowo sposoby.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!